Search This Blog

Wednesday 29 April 2009

Neljän täytteen tuulihatut

(n. 10 isoa tai 35 pientä tuulihattua)

Ainesosat
2,5 dl vettä
50 g voita
ripaus suolaa
2¼ dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
0,5 tl leivinjauhetta

Valmistusohje
Mittaa kattilaan vesi, voi ja suola. Kun voi sulaa ja seos kiehahtaa, nosta kattila pois levyltä. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Nosta kattila takaisin levylle miedolle lämmölle. Jatka sekoittamista koko ajan, kunnes taikina kiinteytyy ja irtoaa kattilan reunoista. Ota kattila uudelleen pois levyltä ja lisää joukkoon koko ajan sekoittaen yksi kananmuna. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita loput kolme kananmunaa jäähtyneeseen taikinaan yksi kerrallaan, voimakkaasti vatkaten. Lisää viimeisen munan kanssa leivinjauhe. Pursota tai nosta kahden lusikan avulla taikinasta leivinpaperilla päällystetylle pellille nokareita. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 30–40 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua paistamisen ensimmäisen 20 minuutin aikana, jotta tuulihatut eivät lässähdä.

.........................................................................................................................................................................

Savukala-kevätsipulitäyte:

200 g savukalaa, esim. lämminsavustettua lohta
1 kovaksi keitetty kananmuna
2 rkl pieniä kapriksia
1 prk smetanaa (120 g)
1 dl majoneesia
3 rkl hienonnettua kevätsipulia
suolaa, rouhittua mustapippuria
(sitruunamehua)

Hienonna savukala. Kuutioi kananmuna. Valuta kaprikset. Yhdistä kaikki aineet ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi raikastaa tahnan makua ruokalusikallisella sitruunamehua.

Briejuustotäyte:
200 g briejuustoa
1 dl viikuna- tai kirsikkahilloa
(tuoreita viikunoita)

Viipaloi juusto neljääntoista palaan. Halkaise tuulihatut ja täytä ne juustonpalalla ja reilulla teelusikallisella hilloa. Voit halutessasi leikata tuoreita viikunoita ohuiksi viipaleiksi ja panna ne tuulihattujen sisään koristeeksi.

Liha-vesikrassitäyte:
1 rs maustamatonta tuorejuustoa (200 g)
2 tl raastettua piparjuurta
12 viipaletta paahtopaistia, ilmakuivattua kinkkua tai rosvopaistia
1 ruukku vesikrassia

Yhdistä tuorejuusto ja piparjuuri. Sekoita haarukalla, kunnes tahna on notkeaa. Levitä seos halkaistuille tuulihatuille. Taittele lihasta kauniit viipaleet tuulihattuihin ja koristele vesikrassilla.

Mansikkatäyte
20 mansikkaa
2 dl kuohukermaa
1 rs maitorahkaa (200 g)
0,5–1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä


Viipaloi mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele vaahtoon maitorahka, sokerit ja pistaasit. Lisää sekaan mansikkaviipaleet. Lusikoi seos halkaistujen tuulihattujen sisään.

.........................................................................................................................................................................

Juomasuositus

Valitse alkupalatuulihattujen pariksi kuiva laatukuohuviini, jossa on aromikkuutta. Jokin ranskalainen crémant on hyvä vaihtoehto, mutta voit halutessasi tarjota myös samppanjaa.

No comments: