Search This Blog

Sunday 23 January 2011

Lihan sisälämpötila ja kypsyysasteet

Medium | Kypsä:

Karitsan filee 52-55 °C | 62 °C
Vasikan filee 54-56 °C | 63 °C
Naudan filee 52-54 °C | 64 °C
Hirven filee 52-54 °C | 64 °C
Poron filee 54-56 °C | 63 °C
Porsaan filee 68-72 °C
Kanan filee 68-72 °C

Uunin tai grillin lämpötila kannattaa pitää matalana, jolloin saadaan mehukkaampi lopputulos. Noin 150°C on pienille fileille ja paisteille sopiva, isoille taas 120–130 °C. Liian kuuma uuni tai grilli saattaa kuivattaa lihan ja lopputulos ei ole mehukas.

Muista aina kypsennyksen jälkeen antaa lihan levähtää folion ja pyyhkeen sisässä 10-15 min. Mitä korkeampi paistolämpö ja mitä isompi paisti sitä pidempi lepoaika.

Karitsan paahtopaisti

Nopean pintarusketuksen jälkeen paistit laitettiin 200-asteiseen uuniin ja päästettiin pois vasta kun sisälämpötila oli noussut 55 asteeseen. Aikaa tähän kului reilu vartti. Loppulämpötila/paistoaika kannattaa säätää sen mukaan, millaisesta lihasta pidät. 55 C jättää lihan aavistuksen punertavaksi. Erittäin punakasta mediumista pitävän kannattaa pysäyttää paistotoimi jo 52 asteessa, kun taas kypsemmän ystävä voi ajella paistia vielä pari astetta ylemmäksi. Kovin pitkään ei kuitenkaan kannata paistella, koska tällainen vähärasvainen paistityyppinen liha on kuivuessaan sitkasta ja muutenkin mehukkaan vastakohta.

No comments: