Search This Blog

Friday 11 January 2008

Gohan-riisi / Sushi-riisi

2 1/2 dl japanilaista riisiä
3 dl vettä
5 rkl sushi-etikkaa

Mittaa riisi tarkasti. Pese se kylmässä vedessä "rutistelemalla" varovasti. Vaihda vesi niin monta kertaa, kunnes riisistä ei enää irtoa valkoista vaahtoa veteen. Kaada vesi pois ja anna riisin vetäytyä puolesta tunnista tuntiin. Kaada riisit kattilaan ja lisää vesi. Aloita keittäminen keskinkertaisella lämmöllä ja käännä levy täysille sitten, kun riisi alkaa kiehua. Keitä täysillä kannen alla n. 1 minuutti.

Huom! Älä nosta kantta kesken keittämisen. Käännä lämpö pienemmälle ja jatka keittämistä n. 4-5 minuuttia. Käännä lämpö sitten kaikkein pienimmälle ja keitä riisiä kannen alla vielä 10 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja hauduta riisiä edelleen 10 minuuttia kannen alla. Kaada riisi laakeaan kulhoon ja pirskota etikka päälle. Sekoita se riisin joukkoon.

Vinkki: Katso ohjetta myös riisipaukkausten kyljestä. Keittotavat saattavat vaihdella jonkin verran. Huom. huuhtelu on tärkeää!

Nikiri-sushi

Muotoile riisistä pallukoita. Sipaise kalan pinnalle wasabi-tahnaa ja paina kala riisipallukkaa vasten wasabipuoli alaspäin. Esim. ehdottoman tuore lohi, siika, kuha, tonnikala ja katkaravut sopivat päällysteiksi.

Maki-sushi

sushi-riisiä
50 g kylmäsavulohta suikaleina
1/4 sipuli puolikkaina renkaina
1/2 dl riisiviinietikkaa
Nori-merilevää

1.Marinoi sipulirenkaita riisiviinietikassa n. 15 minuuttia.

2. Leikkaa lohesta ohuita siivuja.

3. Levitä merilevät bambumatolle ja lusikoi toiseen reunaan vana sushi-riisiä.

4. Levitä mausteeksi hieman wasabi-tahnaa. Levitä sitten lohi ja sipuli.

5. Kääri rullalle bambumaton avulla ja leikkaa annosviipaleiksi.

Avokado-kurkku -lohirulla

1 avokado suikaleina
1/2 sitruunan mehu
1/4 tuoreesta kurkusta suikaleina
4 lohisuikaletta
Wasabi-tahnaa
Nori-merilevää

1. Kaada sitruunamehua avokado-suikaleiden päälle, etteivät ne pääse tummumaan.

2. Lusikoi vana sushi-riisiä merilevälevyn toiseen reunaan.

3. Mausta hivenellä wasabi-tahnaa.

4. Levitä viereen kurkku-, avokado- ja lohisuikaleet.

5. Kääri rullalle ja leikkaa annospaloiksi terävällä veitsellä.

No comments: