Search This Blog

Thursday 11 June 2009

Saaristolaisleipä

2 dl omenamehua (voi käyttää myös talouspiimää)
1 dl tuoppi-kaljamaltaita
½ rkl suolaa
½-1 dl siirappia
½ pkt (25g) hiivaa
1 dl ruisjauhoja
2-2½ dl vehnäjauhoja (omenamehun kanssa 2½)
pinnalle 1 rkl siirappia + 1 rkl vettä

Lämmitä neste haaleaksi,lisää ja sekoita siihen hiiva.
Lisää maltaat, suola, siirappi ja sekoita. lisää ruisjauhot ja sekoita.
Lisää vehnäjauhot (taikina saa olla pehmeä).
Ripota pinnalle vähän jauhoja ja kohota 1 tunti.

Laita voideltuun vuokaan (silikoni on hyvä) , kohota 30 min.
Pistele haarukalla.
Paista uunissa 175 C noin 1 tunti

15 min ennen loppua lisää siirappi + vesi seos pinnalle.

Uunista otettua ja vuoasta irrotettua peitä leivät paperilla ja liinalla.

Kannattaa tehdä kerralla kaksinkertainen annos, jolloin kuluu 1 hiivapaketti. (eli tämä yllä oleva on vain yhtä sellaista leipää varten jonka toin jouluksi)

No comments: