Search This Blog

Friday 11 March 2011

Kisir



200 g bulgurvehnää
1 iso sipuli hienonnettuna
0,5 dl oliiviöljyä (paistamiseen ja salaatin viimeistelyyn)
1 rkl tomaattipyrettä
2 tomaatti kaltattuna ja kuutioina
1 tl granaattiomena siirappia (pomegranate molasses)
1 rkl sitruunamehua
3 rkl hienonnettua sileälehtistä persiljaa
2 kevätsipulia ohuina viipaleina
1 vihreä chili ilman siemeniä ja hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
Suolaa ja mustapippuria
Puolikkaan granaattiomenan siemenet
Mintun lehtiä (osa silputtuna, osa kokonaisina)
Fetaa murusteltuna (voi jättää pois)

  • Liota tai keitä bulgur kypsäksi (ks. ohje paketista)
  • Kuullota sipuli pannussa oliiviöljyssä.
  • Lisää tomaattipyre ja jatka kypsentämistä keskilämmöllä parin minuutin ajan sekoittaen koko ajan.
  • Lisää tuoreet tomaatit ja anna hautua hetken.
  • Nosta pannu lämmöltä ja lisää joukkoon kypsä bulgur. Sekoita.
  • Lisää siirappi, sitruunanmehu, persilja, kevätsipuli, chili, valkosipuli ja kumina. Mausta ja sekoita.
  • Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Maista ja tarkista että suolaa, mustapippuria ja sitruunanmehua on tarpeeksi. Sekoita joukkoon myös silputtua minttua.
  • Annostele lautasilla ja lisää päälle loppu oliiviöljy, granaattiomenan siemenet, mintun lehdet sekä murusteltu feta.

Maa-artisokkokeitto ja kylmäsavuporoa



500 g maa-artisokkia
200 g perunaa (jauhoinen)
1-2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
50 g voita
6 dl hyvää kanalientä
1 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
Suolaa, mustapippuria
Kylmäsavuporoa

  • Kuori ja leikkaa maa-artisokat ja perunat lohkoiksi. Laita lohkot sitruunalla maustettuun veteen tummumisen ehkäisemiseksi.
  • Hienonna salottisipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna kattila, lisää voi ja sipulit. Kuullota kunnes pehmeitä.
  • Lisää juurekset, sekoita ja lisää valkoviini ja kanaliemi.
  • Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes juurekset ovat kypsiä (noin 20 minuuttia).
  • Soseuta keitto sauvasekoittimella ja siivilöi, jotta saat rakenteesta silkkisen pehmeää.
  • Lisää joukkoon kuohukerma, suola ja pippuri ja anna keiton kuumentua.
  • Tarjoile lämmitetyiltä keittolautasilta tai kulhoista ja lisää pinnalle hienonnettua kylmäsavuporoa.