Search This Blog

Tuesday 31 March 2009

An early spring laksa

for the paste:

2 or 3 small hot red chillies
2 cloves of garlic
a lump of ginger the size of your thumb
2 plump stalks of lemon grass
5 or 6 roots of coriander leaves and stalks
1 lightly heaped tsp turmeric
a little vegetable oil
1 tbsp tamarind paste

for the soup:

500ml chicken or vegetable stock
400ml coconut milk
300g broccoli or purple sprouting
2 bunches of spinach
2 tbsp nam pla (Thai fish sauce)
100g thin, dried rice noodles
a large handful of coriander and mint leaves

Chop the chillies, peel the garlic, peel and roughly chop the ginger and put them all into the bowl of a food processor. Peel away and discard any tough outer leaves from the lemon grass and roughly chop the tender leaves inside.

Scrub the coriander roots and cut them off, putting them with the chillies along with half the coriander leaves and stems. Blitz them with the chillies then add the turmeric, adding a drop of oil if the mixture needs it to help it go round.

Place a fairly deep pan over a moderate heat, add half the spice paste (keep the other half in the fridge for tomorrow, covered tightly with clingfilm) and fry it, moving it round the pan so it does not scorch. Do this for a minute or two, then add the tamarind paste, pour in the stock and coconut milk and bring it to the boil.

Bring a deep pan of water to the boil, then simmer the broccoli briefly until just tender to the point of a knife. Drain. Clean the spinach thoroughly, remove the toughest of the stalks and tear any particularly large leaves into pieces. Wash the spinach leaves thoroughly. Put the leaves, still wet with their rinsing water, into a hot pan, cover tightly with a lid and leave to steam for a minute or so until they have wilted. Lift out and add, together with the drained broccoli, to the soup. Season with fish sauce to taste.

Cook the noodles as it suggests on the packet. They all vary depending on the exact type and brand. (Some rice noodles only need a quick soak in boiling water.) Chop the remaining coriander leaves and the mint, and stir them into the laksa together with the drained noodles.

Kermainen rapukeitto

(4 annosta)

Ainekset

6 perunaa
100 g palsternakkaa
0,5 purjoa
2 rkl öljyä
9 dl vettä
4 rkl hummerifondia
2 dl kermaa
2 dl maitoa
150 g jokiravunpyrstöjä
tilliä

Kuori ja kuutioi juurekset. Silppua purjo.
Kuullota niitä hetki kattilassa öljyssä.
Lisää vesi ja fondi ja anna juuresten kiehua kypsäksi.
Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää kerma ja maito ja anna kiehua vielä noin 15 min.
Lisää jokiravut aivan lopuksi ja koristele keitto tillillä.

Valmistusaika: 45 min
Annos 359 Kcal

Saturday 28 March 2009

Valkosuklaa-vadelma-muffinssit

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
2,5 dl maitoa
0,5 dl öljyä
150 gr valkosuklaata
n. 100 gr vadelmia (laitoin kyllä vähän reilummalla kädellä)

Sekoita kuivat aineet keskenään, ja kosteat keskenään.
Yhdistä ja sekoita mukaan rouhittu valkosuklaa ja (jäiset) vadelmat.
Annostele muffinssivuokiin (tulee noin 12 kpl) ja paista 200 asteessa 15-20 min.

Friday 27 March 2009

Sitruunatorttu

Esipaista murotaikinapohja rasvatussa piirasvuuassa (190 C).

Lämmitä kattilassa (-> 40 C):

1 1/2 dl kermaa
4 kananmunaa
2 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
200 g sokeria

Kaada seos murotakinapohjan päälle ja kypsennä 140 C uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Täyte saa jäädä pehmeäksi keskeltä.

Ripottele lopuksi pinnalle tummaa kidesokeria tai tomusokeria ja polta pinta kaasupolttimella.

Maa-artisokkamuhennos

(Kahdelle)

200 g maa-artisokkaa
100 g perunaa
25 g voita
75 g smetanaa
1 dl kermaa
1 rkl parmesanraastetta
2 oksaa timjamia
suolaa

Kuori ja kuutioi maa-artisokat ja perunat.
Sulata voita pannulla ja lisää kuutioidut maa-artisokat ja perunat.
Paista hetki ja pienennä lämpöä. Laita kansi pannun päälle. Anna juuresten muhia melkein pehmeiksi miedolla lämmöllä.
Lisää smetana, kerma ja parmesanraaste. Hienonna timjami ja lisää se kastikkeeseen. Anna paistoksen muhia pehmeäksi ja tarkista suola.

Sunday 22 March 2009

London restaurants

Observer Food Monthly Awards 2009

Food Personality, Jamie Oliver
Best Breakfast, The Wolseley, London
Ethical Contribution, Fife Diet
Best Innovation, Woolcool, Shropshire
Best Place to Drink, Bramble, Edinburgh
Best Cheap Eat, Byron, London
Best Newcomer, Cornish Sea Salt Co.
Best Sunday Lunch, The Albion, Islington
Best Ethical Restaurant, Riverford Field Kitchen, Devon
Best Independent, Rare Tea Co. London
Best Producer, Carroll's Heritage Potatoes, Northumberland
Outstanding Achievement: Fergus Henderson
Best Restaurant, Moro, London

Saturday 21 March 2009

Leikkokukkien kasteluohjeet

Ruusu = kylmä ja paljon vettä
Krysanteemi = haalea vesi
Neilikka = lämmin vesi
Eksoottiset = viileä vesi
Gerbera = kylmää ja vähän vettä
Liljat = viileä ja syvä vesi
Orkidea = viileä vesi, ei vaihdeta
Sipulikukat (tulppaani, iiris, amaryllis) = kylmää ja vähän vettä